سفارش تبلیغ
صبا ویژن

خونریزی دستگاه گوارش تحتانی

خونریزی دستگاه گوارش تحتانی

 

علل خونریزی دستگاه گوارش, بیماری خونریزی دستگاه گوارش

خون ریزی مخفی گوارشی که در آزمایشات بیشتر نشانه تومورهای دستگاه گوارشی است

 

خونریزی دستگاه گوارش فوقانی 

خونریزی دستگاه گوارش فوقانی (GIB) اورژانس بوده که با وجود پیشرفت در روشهای درمانی مرگ و میر بالایی بویژه در بیماران  بستری  دارد. خون‌ریزی دستگاه گوارشی فوقانی در اثر صدمه و آسیب موضعی ایجاد می‌شود که سبب زخم مخاط دستگاه گوارش می‌شود.

 

خون ریزی‌هایی که در قسمت اثنی عشر به بالا رخ داده باشند، خون ریزی دستگاه گوارش فوقانی (UGIB) نامیده می‌شوند. این خونریزی می تواند به  صورت واریسی یا غیرواریسی باشد.

 

خونریزی غیرواریسی عبارت است از  اینکه خونریزی در ارتباط با  زخم گوارشی رخ می دهد(PUD) و یا خونریزی که در اثر آسیب وارده به مخاط در  اثر استرس (SRMB) ایجاد می گردد. سایر  عواملی که می توانند منجر به خونریزی شوند عبارتند از: ازوفاژیت اروزیو،Mallory-Weiss tear (پارگی محل  اتصال گاستروازوفاژیال در ارتباط با کشش یا سرفه) و بدخیمی.

  

علل خونریزی دستگاه گوارش, بیماری خونریزی دستگاه گوارش

 خون‌ریزی دستگاه گوارشی فوقانی در اثر صدمه و آسیب موضعی ایجاد می‌شود

 

علل خونریزی از قسمت های فوقانی ‏GI‏ ‏‎:

برای اثبات اینکه منشا خونریزی بلع خون نبوده باید قسمت های حلق دهانی و حفرات بینی را به دقت مورد معاینه قرار داد. مصرف داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی مانند: آسپرین و بروفن و الکل نیز می‌تواند باعث خون ریزی گوارشی به خصوص در ناحیه معده شود.

 

شایعترین علل خونریزی 4 مورد است :

1.  زخم گوارشی : زخم معده یا دوازدهه شایعترین عامل است.

 

2. گاستریت: ممکن است ناشی از خوردن اخیر الکل یا داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، تروماهای شدید، عمل جراحی،  بیماری های سیستمیک شده خونریزی و اروزیون معده باشد.

 3. واریس ها و بیماری های ناشی از هیپوتانسیون پورت : این خونریزی ناگهانی و شدید است.

 

 4. پارگی مخاط مروی-معدی(سندروم مالوری ویس): این زخم ها در ناحیه اتصال مری به معده اتفاق می افتند و مشخصه آن عق زدن بدون خون است که به دنبال آن استفراغ خونی پیش می آید.

  

علل خونریزی دستگاه گوارش, بیماری خونریزی دستگاه گوارش

 مصرف داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی می‌تواند باعث خون ریزی گوارشی شود

 

علایم خون ریزی گوارشی فوقانی :

• استفراغ خون روشن با موادی با زمینه قهوه‌ای که نشانه خون ریزی قسمت فوقانی دستگاه گوارش است.

 

• مدفوع قیری و بدبو، این نوع مدفوع که ملنا نام دارد بر وجود خون حداقل به مدت 14 ساعت در دستگاه گوارش دلالت می‌کند. لذا اغلب بر خونریزی دستگاه گوارش فوقانی دلالت دارد.

 

• وجود خون قرمز روشن در مدفوع که این تظاهر بیشتر مربوط به خون ریزی قسمت تحتانی دستگاه گوارش است. اگر چه در خون ریزی‌های وسیع دستگاه گوارش فوقانی نیز چنین تظاهری می‌تواند وجود داشته باشد.

 

• خون ریزی مخفی گوارشی که در آزمایشات اختصاصی مربوط به مدفوع تشخیص داده می‌شود. این نوع خون ریزی بیشتر نشانه تومورهای دستگاه گوارشی است که معمولاً با علائمی نظیر کاهش وزن و کم خونی مزمن همراه‌است.

 

• علائم کم خونی مانند خستگی زودرس، سیاهی رفتن چشم، درد قفسه سینه یا تنگی نفس.

 

• شوک و افت فشار: از دست دادن شدید خون (بیش از یک لیتر خون در 24 ساعت) ممکن است سبب بروز علائم شوک شود.