سفارش تبلیغ
صبا ویژن

ماهی مرکب حلال است یا حرام

ماهی مرکب حلال است یا حرام

ماهی مرکب ,ماهی مرکب حلال,ماهی مرکب به انگلیسی,ماهی مرکب در حل جدول,ماهی مرکب درجدول,ماهی مرکب حل جدول,ماهی مرکب غذا,ماهی مرکب در حدول,ماهی مرکب سوخاری,ماهی مرکب حرام است,ماهی مرکب حلال است یا حرام,ماهی مرکب حلال,ماهی مرکب حلال حرام

ماهی مرکب

توضیحاتی در مورد ماهی مرکب

ماهی مرکب یکی از ماهیان بی مهره خلیج فارس می باشد که هر ساله صد ها تن از این ماهی ارزشمند توسط صیادان صید و بعد از عمل آوری در شرکت های فرآوری بصورت کامل یا فیله شده به کشورهای دور یا نزدیک صادر می شود . در استان بوشهر فصل صید این ماهی از بهمن ماه هر سال شروع و تا اردیبهشت ماه سال بعد ادامه دارد و به عنوان یکی از محصولات غیر نفتی علاوه بر اشتغال زایی ، فرآوری و صادرات آن باعث ارز آوری می شود . این ماهی از راسته هشت پایان و تیره سرپایان با نام علمی Sepia pharaonis دارای هشت عدد پا ( شش عدد کوتاه و 2 عدد بلند ) یک جفت چشم ، یک دهان با دو دندان غیر فکی ، بدن کیسه مانند به شکل اتو می باشد که در قسمت پشتی این ماهی Cattle Bone قرار دارد که استخوانی بیضوی شکل و اسفنجی فرم است . که علاوه بر تثبیت شکل جانور باعث محافظت از ارگانها و احشاء داخلی می شود . این قسمت در گویش محلی کف دریا نامیده می شود و استخوان گونه های دیگر sepia مثل Sepiella maindroni و Sepia esculenta را نیز شامل می شود .

نام های ماهی مرکب

ماهی مرکب یا سَرپاوَر یا خساک (گویش محلی بوشهر) یا انکاس (گویش محلی بندرعباس)، یکی از بی‌مهرگان است.

ویژگی های ماهی مرکب

این ماهی در زمان احساس خطر ماده‌ای چون مرکب مشکی را در آب پخش می‌کند. سرپاوران (Teuthida) در کل گروه بزرگی از جانوران دریایی از رده? سرپایان در زیررده? نیام‌داران (Coleoidea) هستند. ویژگی سرپاورها سر ایشان است که به صورت دوشاخه‌ای قرینه است. آن‌ها نرم تنانی از خانواده اختاپوسها هستند، که هنگام روز در اعماق آب به سر برده و شب هنگام، برای تغذیه به سطح آب می‌آیند. اسکوئیدها با استفاده از 10 بازوی خود، ماهیها را به درون دهان منقار مانند خود می‌کشند. طول انواع غول پیکر آن‌ها به 13 متر می‌رسد. این جانور با کمک میلیون‌ها سلول رنگی، می‌تواند به راحتی رنگ پوستش را در تطابق با محیط تغییر دهد. بنابراین، ماهی‌های مرکب قادرند در کف دریا کاملا محو شوند.

مشخصات ماهی مرکب

انکاس (که ده‌پا و به اشتباه ماهی مرکب نیز نامیده شده) جانوری نرم‌تن و دریازی است ، انکاس ها شب‌ رو هستند و شب‌ها به شکار خرچنگ‌ها و میگوها می‌پردازند. انکاس‌ها معمولاً 8 بازو دارند که دو شاخک گیره‌ای دراز در میان آن‌ها قرار گرفته‌است. این شاخک‌ها تنها به هنگام گرفتن شکار قابل دیدن است. انکاس از خانواده نرم تنان میباشد به آن‌ها سرپاوَران هم گفته شده‌است. ویژگی سرپایان، قرینه بودن دو بخش بدن، داشتن سر برجسته، و داشتن بازو یا شاخک است. همگی سرپایان دریازی هستند. از آنجا که سرپایان قادر به ترشح مرکب از بدن خود هستند ماهیگیران به آن‌ها ماهی‌های مرکب می‌گویند، از دیگر نرم تنان میتوان مرکب ماهی (کلموک) و اختاپوس (هشت پا) را نام برد .

خواص ماهی مرکب

درصد پروتئین موجود در گوشت سرپایان بالا است به این خاطر از محصولات شیلاتی به‌شمار می‌روند. همچنین از مرکب آن در صنعت و حتی در صنایع داروئی می‌توان استفاده کرد و یا از صدف داخلی برخی از انواع آنها بخاطر داشتن مواد معدنی مثل کلسیم نیز می‌توان استفاده کرد.

ماهی مرکب

در بندرعباس قدیم ، انکاس استفاده های جالب دیگری داشته ، از آنجایی که در ایام قدیم ، شاید قلم و دوات برای نوشتن وجود نداشته و یا در دسترس هرکسی نبوده ، از مرکب انکاس برای نوشتن استفاده میشد ، ساحل نشینان قدیمی مرکب انکاس را به عنوان جوهر دوات استفاده میکردند و دانش آموزان آن را با خود به مدرسه میبرند . استفاده جالب دیگر آن ، ساخت دهلهای کوچک برای بازی بچه ها بود ، با استفاده از پوست انکاس بجای پوست گاو یا گاومیش که در نمونه های اصلی دهل استفاده میشود ، از پوست نازک انکاس برای ساختن این لوازم برای سرگرمی کودکان استفاده میشد . این تنها استفاده برای بازی کودکان نبوده ، از آنجایی که در ایام قدیم عروسک و ماشینهای اسباب بازی وجود نداشته و یا منحصر به افراد کم بذاعت نبوده ، از استخوان انکاس بخاطر شکل تشت مانند آن به عنوان قایقی سفید رنگ کوچک نیز استفاده میشد . کودکان قدیم با این اسباب بازی های طبیعی سرخوش بودند . و اما استفاده کنونی از این نعمت خدادادی ، از انکاس میتوان به عنوان طعمه صیادی جهت صید کردن ماهی های بزرگ و گوشتی استفاده کرد و همینطور از انکاس به عنوان وعده غذایی نیز استفاده میشود ، و میتوان از آن انواع غذاهای خوشمزه دریایی طبخ کرد . غذاهایی نظیر کباب انکاس ، دلمه کالاماری ، خوراک انکاس و غیره … 

استفاده از ماهی مرکب

به منظور آماده سازی یا فرآوری Cuttle bone آن را از قسمت پشتی برداشته و با آب شستشو می دهند سپس آنرا در مقابل نور خورشید خشک می نمایند و شب هنگام در معرض رطوبت شبانه قرار می دهند تا بو و عطر ماهی خود را از دست بدهد ، این قسمت به صورت تازه نیز قابل استفاده است .

طبع ماهی مرکب

مزه آن کمی شور است ، رنگ آن سفید و قوام اسفنجی دارد ، مانند خود ماهی طبع بسیار گرمی دارد و بر روی فعالیت های کبد ، کلیه و کانال گوارشی موثر است . باعث تنظیم کارکرد کلیه و کبد می شود . تولید اسید معده را کاهش می دهد ، ترشحات لوکوسی بافت های پر خون را کاهش می دهد ، رطوبت را جذب کرده و با انقباض عروقی باعث جلوگیری از خونریزی می شود و در درمان عفونت های اگزودایی پوست موثر است . کاربرد آن در درمان خونریزی و ایستایی رحم نیز مشاهده شده است .

ماهی مرکب و یبوست

مقدار مصرف و روش تجویز : روزانه 12-6 گرم در آب جوشیده و یا 3-5/1 گرم پودر آن در هر نوبت بلعیده شود . در مصارف خارجی بمنظور جلوگیری از خونریزی های ناشی از ضربه و یا جلوگیری و درمان عفونت های اگزودایی پوست از پودر آن به مقدار کافی بصورت موضعی استفاده می شود . این پودر در زمانی که یبوست وجود دارد نباید به صورت خوراکی تجویز شود . قابل ذکر است که مردمان بوشهر سالهاست که به خواص دارویی Cuttle Bone پی برده اند و از پودر آن در زمان خونریزی های ناشی از ضربه و درمان عفونت های خارجی استفاده می نمایند ، بومیان منطقه پودر آن را با دان و غذای طیور و دامهای خود مخلوط می نمایند که علاوه بر تنظیم کارکرد کبد و کلیه و کاهش تولید اسید معده و سایر خواص مربوطه بدلیل سرشار بودن از کلسیم ) Ca ) و سایر مواد معدنی ، تاثیر بسزایی در رشد و سلامت دام و طیور دارد

حکم خوردن ماهی مرکب

ماهی مرکب که در بنادر جنوب با نام های بومی خساک و انکاس شناخته می شود در کشور ما به دلایل شرعی مصرف ندارد و این ماهی صادر می شود . همانطور که از اسم این ماهی پیداست دارای یک کیسه مرکب در بدن خودش است که در هنگام خطر از خودش ترشح میکند. روش پاک کردن و فیله کردن این ماهی به سادگی نیست و نیاز به مهارت دارد و بهمین دلیل پاک کردن این ماهی کار هر ماهیفروشی نیست